ازدواج پسر یا دختر ایرانی با اتباع خارجی، مدارک و آثار آن

مجازات عدم ثبت طلاق نکاح دائم و موقت خانواده

ازدواج پسر یا دختر ایرانی با اتباع خارجی، مدارک و آثار آن

ازدواج ایرانیان در خارج از کشور

ایرانیان خارج از کشور، باید طبق قانون ایران اقدام به ازدواج کنند اما برای ثبت ازدواج لازم است که طبق قوانین کشور محل تنظیم سند عمل نمایند. مثلا زمانی که دختر و پسر ایرانی می خواهند در آلمان با یکدیگر ازدواج کنند باید طبق قوانین ایران این کار را انجام دهند مثلا اجازه پدر دختر در صورت باکره بودن او و همچنین به بلوغ رسیدن طرفین برای ازدواج طبق قانون ایران لازم است. اما نحوه تنظیم سند باید طبق قانون آلمان انجام شود.

ایرانیان خارج از کشور در صورت تمایل می توانند برای انجام یا ثبت ازدواج خود به مامورین کنسولگری ایران مراجعه کنند اما از نظر قانونی برای انجام این کار الزامی وجود ندارد.

 

ازدواج دختر ایرانی با پسر خارجی

  • طبق قانون ایران زن مسلمان نمی تواند با مرد غیر مسلمان ازدواج کند. بنابراین اگر مرد خارجی غیر مسلمان باشد نمی تواند با زن ایرانی مسلمان ازدواج کند.
  • حتی اگر مرد غیر مسلمان ایرانی باشد باز هم زن مسلمان نمی تواند با او ازدواج کند.
  • اگر زن ایرانی مسلمان بخواهد با مرد خارجی مسلمان ازدواج کند، باید ابتدا از دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه کسب کند.
  • اگر زن ایرانی غیر مسلمان بخواهد با مرد خارجی غیر مسلمان ازدواج کند باید از دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه بگیرد.

 

مدارک لازم برای ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

  • تکمیل کردن درخواست نامه شماره 202 برای صدور پروانه زناشویی
  • اخذ گواهینامه از کشور متبوع شوهر مبنی بر عدم ممنوعیت ازدواج با زن ایرانی. (با درخواست زن، وزارت خارجه بدون دریافت این گواهینامه پروانه زناشویی را صادر می نماید.)
  • اصل شناسنامه زن. (اگر شناسنامه زن المثنی باشد، باید درخواستنامه شماره 219 را تکمیل کند تا گواهی تجرد او صادر شود)
  • گواهی ولادت مرد که نام پدر و مادر وی نیز در آن قید شده باشد به همراه مهر و امضا شهرداری.
  • در صورت سکونت پدر یا جد پدری دختر در ایران، اصل اجازه نامه ازدواج برای دختر باکره که توسط پدر یا جد پدری او نوشته شده و توسط دفتر اسناد رسمی تایید شده باشد.

اگر پدر یا جد پدری دختر در ایران ساکن باشد، اجازه ازدواج را از طریق وزارت خارجه ایران به سفارت ایران در خارج اعلام می کند.

اگر پدر یا جد پدری در خارج از ایران ساکن باشد، لازم است با شناسنامه خود در سفارت ایران برای صدور اجازه ازدواج حاضر شود.

در صورتی که پدر یا جد پدری فوت کرده باشند، گواهی فوت آنان لازم است. ( این موضوع از طریق وزارت خارجه ایران به سفارت ایران اعلام می شود.)

  • اصل گواهی تشرف مرد به دین اسلام
  • اصل گواهی جاری شدن عقد طبق شرع اسلام (اگر طرفین دین دیگری داشته باشند باید گواهی انجام نکاح بر اساس روش دین خود را ارائه دهند.)
  • اصل سند ازدواج
  • اصل گواهی سلامت و برگه نتایج آزمایشات زوجین
  • گواهی اشتغال مرد
  • گواهی عدم سو پیشینه مرد که از پلیس بین الملل یا پلیس کشور مذکور گرفته شده باشد.
  • مرد باید در حضور کنسول یا در سفارت ایران تعهد دهد که نفقه زن و هزینه بلیط سفر وی به ایران را تامین می کند. (زن می تواند از دریافت مبالغ این تعهد نامه انصراف دهد)
  • 12 عکس 4*3 از زن و مرد. (عکس زن با حجاب کامل)
  • کپی اجازه اقامت یا کارت تابعیت کشور مورد نظر
  • با درخواست زن از وزارت خارجه، وزارت خارجه از مرد گواهی تجرد و عدم سو پیشینه کیفری را اخذ می کند.

 

آثار حقوقی ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی

اگر زن ایرانی با تبعه خارجی ازدواج کند تابعیت ایرانی او از بین نخواهد رفت مگر طبق قانون کشور متبوع شوهر، تابعیت شوهر پس از عقد به زن تحمیل شود.

اگر زن ایرانی که با تبعه خارجی ازدواج کرده است، طلاق بگیرد یا شوهرش فوت کند می تواند با استناد به گواهی فوت شوهر یا برگه طلاق از وزارت امور خارجه ایران در خواست بازگشت به تابعیت ایران را تقاضا کند.

 

مجازات عدم ثبت ازدواج با اتباع خارجی

اگر زن مسلمانی با مرد غیر مسلمانی در خارج از کشور ازدواج کند، این ازدواج طبق قوانین ایران باطل بوده و به رسمیت شناخته نمی شود.

اگر مرد خارجی مسلمان باشد اما برای ازدواج با او اجازه دولت ایران کسب نشده باشد، چنین ازدواجی از نظر کشور ایران معتبر شناخته نمی شود هرچند صحیح باشد.

ازدواج تبعه خارجی با زن ایرانی در ایران بدون کسب اجازه از وزارت خارجه، یک تا 3 سال حبس دارد. تا زمانی که برای ازدواج برگه اجازه وزارت خارجه نباشد، دفاتر ازدواج این ازدواج را ثبت نمی کنند.

این ازدواج صحیح بوده اما طبق قوانین کشور ایران به رسمیت شناخته نمی شود.

مقاله مرتبط:  جزئیات قانون جدید مهریه و مراحل پرداخت آن

 

ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی

مرد ایرانی در صورتی می تواند با زن خارجی ازدواج کند که او گذرنامه یا دفترچه پناهندگی، همچنین اقامت مجاز در ایران را داشته باشد.

منظور از اقامت داشتن این است که شخص اجازه رسمی برای حضور در کشور مورد نظر را داشته باشد، مهر نیرو انتظامی در پاسپورت شخص نشاندهنده اجازه رسمی حضور شخص در کشور ایران است.

 

مدارک لازم برای ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی

  • گواهی عقد شرعی از محضرخانه
  • گواهی ثبت ازدواج در سازمان های مربوط در کشور های خارجی
  • گواهی اجازه پدر دختر برای ازدواج به شرطی که در محضر خانه نوشته و امضا شده باشد.
  • آزمایش های ازدواج
  • شناسنامه، کارت پایان خدمت و پاسپورت مرد ایرانی، در صورت داشتن اقامت، برگه اقامت نیز لازم است.
  • 6 قطعه عکس از مرد ایرانی و 9 قطعه عکس از زن خارجی (عکس ها حتما باید بر روی کاغذ مات چاپ شده باشند تا مهر از روی آنها پاک نشود.)
  • برگه تشرف زن به دین اسلام برای کسانی که از ابتدا مسلمان نبوده اند.
  • گواهی تجرد زن

بدون آنکه شناسنامه و پاسپورت خارجی زن باطل شود، به او پاسپورت و هویت ایرانی داده خواهد شد. زن اجازه استفاده از پاسپورت خارجی خود در ایران را ندارد.

مقاله مرتبط:  شرایط و مراحل طلاق ایرانیان خارج از کشور
بدون نظر

ارسال دیدگاه